Race Malaysia

Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

Στάση αναμονής της F1 για την πολιτική αναταραχή στο Bahrain. Η Formula 1 θα περιμένει μέχρι τις 25/02 για να αποφασίσει αν θα ταξιδέψει στην πίστα του Bahrain, για τις τελευταίες χειμερινές δοκιμές του 2011

Η Formula 1 θα περιμένει μέχρι τις 25/02 για να αποφασίσει αν θα ταξιδέψει στην πίστα του Bahrain, για τις τελευταίες χειμερινές δοκιμές του 2011


Η κλιμάκωση της πολιτικής αναταραχής στο Bahrain και η αιματηρή σύγκρουση των διαδηλωτών με την αστυνομία στην πλατεία Μαργαριταριού της πρωτεύουσας Manama γεννούν αμφιβολίες σχετικά με τη διεξαγωγή τόσο των δοκιμών της Formula 1 στη χώρα (3-6 Μαρτίου) όσο και του πρώτου Grand Prix του φετινού πρωταθλήματος (11-13 Μαρτίου).

Χιλιάδες διαδηλωτές, κυρίως προερχόμενοι από το σιιτικό πληθυσμό, βρίσκονται στους δρόμους της Manama και ζητούν ριζικές πολιτικές μεταρρυθμίσεις και βελτίωση του βιοτικού τους επιπέδου από την σουνιτική μοναρχία της δυναστείας Al Khalifa.

Οι διαδηλωτές κατέκλυσαν την πλατεία Μαργαριταριού της Manama και αρνούνταν να αποχωρήσουν μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους - όπως αντίστοιχα συνέβη πρόσφατα στην Αίγυπτο. Η αστυνομία της χώρας κινήθηκε χθες (16/02) το βράδυ για την διάλυσή τους, με αποτέλεσμα να υπάρξουν αιματηρές συγκρούσεις που κόστισαν τη ζωή σε τουλάχιστον τέσσερις ανθρώπους – σύμφωνα με τα τηλεγραφήματα των διεθνών πρακτορείων.

Ο εμπορικός διευθυντής της F1 Bernie Ecclestone, που ευθύνεται για τις διαπραγματεύσεις με τις χώρες που φιλοξενούν το σπορ, εξέφρασε την ανησυχία του – η οποία εντάθηκε έπειτα και από την απειλή ομάδας διαδηλωτών ότι σκοπεύει να χρησιμοποιήσει το Grand Prix για να δώσει παγκόσμια δημοσιότητα στα αιτήματα της εξέγερσης.

Για το Σαββατοκύριακο 19-20 Φεβρουαρίου είχε προγραμματιστεί στην πίστα του Sakhir η διεξαγωγή του δεύτερου φετινού αγώνα του πρωταθλήματος GP2 Ασίας, αλλά οι οργανωτές ανακοίνωσαν σήμερα (17/02) την ακύρωσή του – έπειτα από αίτημα της τοπικής Λέσχης Μηχανοκίνητου Αθλητισμού του Μπαχρέιν.

Ο Bernie Ecclestone και ο πρόεδρος της FIA, Jean Todt, αποφάσισαν να κρατήσουν στάση αναμονής παρακολουθώντας τις εξελίξεις στο κρατίδιο του Περσικού Κόλπου, πριν κληθούν να αποφασίσουν μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας (25/02). Τότε λήγει η προθεσμία για τη μεταφορά του εξοπλισμού των ομάδων της F1 στο Bahrain, για τις δοκιμές του τετραημέρου 3-6 Μαρτίου.

"Πάντοτε προσπαθώ να μην λειτουργώ εν θερμώ στις ειδήσεις. Πρώτον, πρέπει να διαπιστώσεις ποια είναι η πραγματικότητα –η οποία δεν είναι πάντοτε αυτή που ακούς- και δεύτερον πρέπει να αντιδράς χωρίς συναίσθημα και να αντιμετωπίζεις σωστά την κατάσταση", είπε ο Jean Todt.

"Υπάρχει κινητικότητα στο Μπαχρέιν. Από ό,τι καταλαβαίνω τα πράγματα βελτιώνονται και πρέπει να περιμένουμε". Ο Γάλλος έκανε τις συγκεκριμένες δηλώσεις πριν τις αιματηρές συγκρούσεις των διαδηλωτών με την αστυνομία, στο βράδυ της Τετάρτης (16/02).

Ο διευθύνων σύμβουλος της πίστας του Bahrain, Σεΐχης Salman bin Isa Al Khalifa, είπε: "Η ασφάλεια όλων των κατοίκων του Bahrain και των επισκεπτών είναι πάντοτε η προτεραιότητα στο Βασίλειο. Παρακολουθούμε την κατάσταση πολύ στενά, σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές, και θα αντιδράσουμε με τη δέουσα προσοχή σε κάθε εξέλιξη".

auto.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: